Šis unikalus projektas buvo įgyvendintas bendradarbiaujant „Nissan“, „Eaton“, BAM, „The Mobility House“ ir Amsterdamo, dar kitaip vadinamai Johan Cruijff, arenai. Prie projekto prisidėjo ir „Amsterdam Climate and Energy Fund“ (AKEF) ir „Interreg“.

 

3 megavatų kaupimo sistema padės užtikrinti patikimesnį ir efektyvesnį energijos tiekimą stadionui, jo lankytojams, kaimynams ir palengvins Olandijos energetikos tinklo darbą. Panaudojus „Eaton“ elektros energijos konvertavimo įrenginius ir 148 „Nissan“ LEAF akumuliatorių ekvivalentą buvo sukurta energijos kaupimo sistema, kuri ne tik yra tvaresnė, bet ir suteikia galimybę elektromobilių baterijų antriniam panaudojimui.

 

 „Turėdamas šią energijos kaupimo sistemą stadionas galės išmaniau naudoti sukauptą energiją iš atsinaujinančių šaltinių ir, kaip Amsterdamo „Energy ArenA BV“, galės parduoti akumuliatoriuose likusią talpą, – sako Henk van Raan, Johan Cruijff arenos inovacijų direktorius. – Arena užsitikrino pakankamai energijos, jos pakaks netgi nutrūkus energijos tiekimui. Šitaip stadionas prisidės prie Olandijos energetikos tinklo stabilumo. Johan Cruijff arena yra vienas tvariausių stadionų pasaulyje, rodantis kitiems pavyzdį, kaip diegti išmanias inovacijas, tokias kaip ši unikali energijos kaupimo sistema.“

 

„Džiaugiamės, kad turime didžiausią energijos saugyklą Europoje, kuri specialiai sukurta komercinės paskirties pastatui. Johan Cruijff arenos dėka šiandien galime pademonstruoti, kad atitarnavę „Nissan“ elektromobilių akumuliatoriai gali būti pritaikomi pakartotinam panaudojimui pakeitus jų paskirtį bei prisidėti prie visos energetikos sistemos efektyvumo ir tvarumo. Mes teikiame savo elektrinei ekosistemai didelę reikšmę kuriant tvarią ateitį, keičiant važiavimo įpročius ir netgi patį gyvenimo būdą“, – sako Francisco Carranza, „Nissan Energy“ vykdomasis direktorius. 

                                                                                                                                                                                      

Lanksčios kaupimo galimybės

 

Energijos kaupimo sistema atlieka svarbų vaidmenį subalansuojant Johan Cruijff arenos energijos suvartojimą. Bendras kaupimo sistemos galingumas yra 3 megavatai ir 2,8 megavatvalandės – tiek galios pakaktų keliems tūkstančiams namų aprūpinti energija. Tokia talpa taip pat leidžia kaupti ir optimaliai panaudoti ant arenos stogo įrengtų 4200 saulės modulių gaminamą energiją. Energijos kaupimo sistema pasitarnaus kaip rezervinis energijos šaltinis, sumažins dyzelinių generatorių poreikį ir palengvins energetikos tinklo apkrovą išlygindama pikus, kurie įvyksta per koncertus.

 

Johan Cruijff arena

 

Johan Cruijff arena yra svarbus objektas organizuojant aukščiausio lygio tarptautinius renginius. Ji yra ir garsiojo futbolo klubo AFC „Ajax“ namai, čia namų ringtynes žaidžia ir Olandijos nacionalinė rinktinė bei vyksta dideli koncertai, šokių ir verslo renginiai. Johan Cruijff arena kasmet priima daugiau nei du milijonus lankytojų

 

Amsterdamo Inovacijų arena

 

Naujoji stadiono energijos kaupimo sistema ir su tuo susijusi bendrovė „Amsterdam Energy ArenA BV“ gimė vykdant inovacijų programą, kurią prižiūri Amsterdamo Inovacijų arena ir kurioje prie stadiono ateities prisideda mokslo institucijos, valdžios įstaigos ir tokios bendrovės kaip BAM, „Nissan“, „Eaton“ ir „The Mobility House“.

 

Stadionas ir aplinkinė teritorija naudojami kaip gyva laboratorija – inovacijų išbandymo praktikoje centras. „Johan Cruijff ArenA International“ dėka novatoriškos koncepcijos, idėjos ir patikrinti stadionų statybos, valdymo ir eksploatavimo sprendimai pasieks kitus stadionus ir sporto bei laisvalaikio centrus visame pasaulyje. Amsterdamo Inovacijų arenos partneriai: Johan Cruijff arena, Amsterdamo miesto taryba, „Amsterdam Smart City“, TNO, KPN, KPMG, „Huawei“, „Microsoft“, „Signify“, „Nissan“, „Eaton“, „Honeywell“ ir BAM.

Autorius: Nissan